olej lniany do diety dr Budwig

Dr Budwig 1000mlOlej Lniany BIOFLAX® do Diety dr Budwig

zawartość kwasów Omega-3 ok. 55%

W sprzedaży posiadamy olej lniany w szklanych butelkach o pojemnościach: 250 ml, 500 ml, 1000 ml

Olej Lniany BIOFLAX® do Diety Dr Budwig jest olejem tłoczonym na zimno ze starannie wyselekcjonowanych nasion lnu. Ze względu na wysoką, ponad 55% zawartość kwasu alfa-linolenowego, stanowi najbogatsze, znane roślinne źródło tego kwasu należącego do rodziny Omega-3. W większości spożywanych olejów roślinnych zawartość kwasów Omega-3 wynosi do 10 %.

Istota potrzeby codziennej suplementacji diety kwasami Omega-3 sprowadza się do zniwelowania dużej różnicy w stosunku do spożywanych kwasów Omega-6. Kwasy Omega-3 oraz Omega-6 należą do grupy Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT), których organizm sam nie potrafi syntetyzować i przyswaja je z pożywienia. Niestety, w diecie przeciętnego Europejczyka stosunek ilościowy spożywanych kwasów Omega-3 do Omega-6 wynosi od 1:10 do nawet 1:20, natomiast właściwą sprzyjająca zdrowiu proporcja, to 1:4. Świadomy konsument powinien niwelować różnicę między w/w kwasami, ograniczać spożywanie tłuszczów utwardzonych oraz stosować zasady zdrowego, zrównoważonego żywienia.

Kwas alfa-linolenowy zawarty w Oleju Lnianym Bioflax® ulega w organizmie przemianom metabolicznym, pełniąc wiele ważnych dla zdrowia funkcji. W procesie spalania dostarcza potrzebnej organizmowi energii do pracy. W tym zakresie jest wyjątkowo energetyczny, zalecany sportowcom przed zawodami. Jest składnikiem błon komórkowych organizmu. Nadaje im elastyczność, zapewnia prawidłowy transport substancji odżywczych i komunikację z innymi komórkami. Po przetworzeniu przez bakterie jelitowe bierze udział w usuwaniu zbędnego cholesterolu z organizmu. W rezultacie kwas alfa-linolenowy przyczynia się do utrzymywania prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi.

Olej Lniany BIOFLAX® może być alternatywą dla ludzi, którzy nie stosują w swojej diecie ryb z powodu innych preferencji kulinarnych (np. dla wegan). Metabolitami kwasu alfa-linolenowego w organizmie są aktywne, występujące również w tłuszczach ryb kwasy EPA i DHA.

Ponad 80-letnia lniarska tradycja naukowo-badawcza Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich pozwala na wykorzystanie posiadanej wiedzy dla zapewnienia wysokiej jakości i właściwości prozdrowotnych Oleju Lnianego BIOFLAX®. Wytwarzany w niskich temperaturach, poddany naturalnej filtracji w celu usunięcia zbędnych, stałych zanieczyszczeń zachowuje bogactwo fitosteroli, tokoferoli i Omega-3 oraz wyjątkowy walor smakowy. Każda wyprodukowanawedług najwyższych standardów jakości seria Oleju Lnianego BIOFLAX® jest wnikliwie badana przez doświadczonych specjalistów w nowocześnie wyposażonym, certyfikowanym laboratorium badawczym. Surowce do produkcji pochodzą od sprawdzonych przez Instytut wieloletnich dostawców oraz upraw własnych.
Nasiona wykorzystywane do produkcji Oleju Lnianego BIOFLAX® nie są poddawane żadnym modyfikacjom genetycznym (NON GMO) i nie zawierają żadnych dodatków przeciw-utleniających.
 
Świeży olej lniany bardzo ceniony w tradycyjnej staropolskiej kuchni, jest znany jako najbogatsze źródło nienasyconych kwasów omega3 (45-60%).
Olej ten jest idealnym dodatkiem do wszelkich potraw np. białego sera, kaszy, ziemniaków w mundurkach, śledzi, zielonej sałaty, surówek, korzystnie z dodatkiem cebuli lub czosnku.

Olej Lniany BIOFLAX® jest idealną podstawą diety Dr Budwig, której głównym założeniem jest nasycenie organizmu odpowiednią ilością kwasów Omega-3, przez co komórki odzyskują swoje naturalne właściwości. Dieta ta może być stosowana w profilaktyce nowotworowej. Przeznaczona jest dla osób starszych, intensywnie uczących się i uprawiających sport ze względu na zwiększenie wydolności i odporności organizmu. Olej Lniany BIOFLAX® z wysoką zawartością kwasów Omega 3 jest źródłem energii i witamin, stanowi materiał budulcowy dla komórek i tkanek organizmu człowieka.
 
Skład: olej lniany wysokolinolenowy  tłoczony na zimno – 100%

Dzienna porcja zawiera:             10 ml (9 g) – 60 ml (54 g)
     wartość energetyczna:       333 kJ (81 kcal) – 1998 kJ (486 kcal)
     kwasy tł. wielonasycone, w tym       6,51 g – 39,07 g
         - Omega-3 (kwas alfa-linolenowy): 5,09 g – 30,54 g
         - Omega-6 (kwas linolowy):         1,42 g – 8,54 g
     kwasy tł. jednonienasycone:            1,60 g – 9,60 g
     
Sposób użycia: Olej Lniany BIOFLAX® należy spożywać na zimno, bez podgrzewania i gotowania, gdyż wówczas zachowuje właściwości prozdrowotne i nie ulega destrukcyjnym przemianom. Do codziennego, profilaktycznego spożycia wystarczą 1-2 łyżki stołowe.

Tradycyjnie Olej Lniany spożywano z drobno pokrojoną cebulą lub roztartym czosnkiem, głównie jako dodatek do gotowanych ziemniaków lub białego sera. Olej Lniany wspaniale smakuje dodany do pieczywa, śledzi, surówki z kiszonej kapusty, sałatek lub kaszy albo jako składnik sosów sałatkowych i majonezu. Można go także wykorzystać w ulubionej diecie według własnych pomysłów.

Przechowywanie: po otwarciu butelki należy olej przechowywać w lodówce. Olej Lniany BIOFLAX® zawiera naturalne woski. Przechowywany w niskiej temperaturze może stać się nieco mętny. Na dnie butelki pojawić się może naturalny osad wyziębionych wosków, co jest dowodem na to, że wcześniej nie został poddany procesowi rafinacji. Po umieszczeniu w temperaturze pokojowej ponownie staje się klarowny. Dzięki unikalnej, opracowanej w naszym Instytucie technologii Olej Lniany BIOFLAX® przed otwarciem nie wymaga przechowywania w lodówce, zachowuje prozdrowotne właściwości przez minimum 3 miesiące od chwili nalania do zabezpieczonych przed UV butelek.


UWAGA! OLEJ MOŻNA SPOŻYWAĆ WYŁĄCZNIE NA ZIMNO!