Rokitnik

rokitnikRosyjski ananas, cierń morski, koralowiec, rokitnik – rozłożysty krzew, którego ozdobę stanowią pomarańczowe jagody, ma wiele nazw, ale jedno nie ulega wątpliwości: jest to roślina o wyjątkowych zaletach leczniczych i kosmetycznych.

Złoto Syberii

Czy wiesz, że… Miano „złota Syberii” rokitnik zawdzięcza nie tyle barwie jagód, co wszechstronnemu zastosowaniu i wartości odżywczej. Już w starożytności był ceniony za swoje właściwości zdrowotne i odżywcze. Od wieków posługuje się nimi medycyna tybetańska. Podczas I wojny światowej suszone owoce zastępowały syntetyczną witaminę C.

Bomba witaminowa

Najbardziej wartościowe są pomarańczowe owoce, które najlepiej zbierać między sierpniem a październikiem, choć utrzymują się na krzewie aż do wiosny, a po przemarznięciu stają się nieco bardziej słodkie. W ich składzie znajdziemy dużą porcję, zwiększającej odporność organizmu witaminy C (nawet dziesięć razy więcej niż cytrusy). W przeciwieństwie do wielu innych owoców, podczas obróbki termicznej nie ulega ona zniszczeniu, ponieważ roślina nie posiada enzymów odpowiadających za eliminację kwasu askorbinowego. Rokitnik to także bardzo bogate źródło witaminy E – chroniącej komórki przed utleniaczami i szkodliwym działaniem wolnych rodników, jest jej nawet czterokrotnie więcej niż np. w pestkach słonecznika.

witamina A

Po rokitnik powinny sięgnąć przede wszystkim osoby potrzebujące witaminy A, która obniża poziom cholesterolu i wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego. Owoce z rokietnika zawierają jej trzykrotnie więcej niż np. marchew. Jako jedna z niewielu roślin, rokitnik dostarcza nam również witamine B12, na której niedobór mogą cierpieć wegetarianie i weganie. Jest także bogaty we flawonoidy (charakteryzują się silnym działaniem antyoksydacyjnym i przeciwnowotworowym, usuwają z organizmu wolne rodniki, które mogą uszkadzać tkanki i przyspieszać proces starzenia się organizmu), kwasy organiczne (głównie maleinowy i szczawiowy) oraz wolne aminokwasy. W rokitniku nie brakuje również wielu pierwiastków, m.in. fosforu, żelaza, manganu, boru, wapnia i krzemu.

Sok dla zdrowia

W dobrych sklepach zielarskich bez trudu znajdziemy sok, który uchodzi za najbardziej wartościowy produkt z rokietnika. Wymieszany z wodą lub innymi sokami stanowi świetne uzupełnienie codziennie diety. Jego zalety można długo wyliczać. Jest doskonały do wzmocnienia odporności, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Pomaga zwalczać infekcje, poprawia krążenie, obniża poziom cholesterolu, reguluje pracę układu trawiennego i przemianę materii, zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, usprawnia pracę mózgu i układu nerwowego. Sok poprawia także nastrój, dodaje energii oraz działa antydepresyjnie, co o tej porze roku warto wykorzystać. Zwiększa potencję i przedłuża żywotności plemników.

Olej z rokietnika

Bardzo wiele zalet wykazuje też olej z rokitnika, stosowany m.in. w leczeniu wrzodów. Pomarańczowe owoce zawierają bowiem bardzo dużo rzadko spotykanego w przyrodzie kwasu palmitynowego, który przyspiesza regenerację naskórka i gojenie ran. Ciekawostką jest to że rokitnika stosowano na szeroką skalę do leczenia skutków choroby popromiennej po wybuchu elektrowni atomowej w Czarnobylu.

Rokitnik w kosmetyce

Rokitnika doceniono również w kosmetyce. Roślinę znajdziemy w składzie wielu kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry przesuszonej, zniszczonej i łuszczącej się, a także do produkcji preparatów likwidujących jej przebarwienia oraz opóźniających procesy starzenia się skóry. Olej rokitnikowy w bardzo dużym stopniu absorbuje promieniowanie UVA i UVB, co jest wykorzystywane w produktach zapewniających ochronę przeciwsłoneczną. Stosuje się go także w szamponach i odżywkach, ponieważ doskonale wzmacnia włosy i skórę głowy. Preparaty z rokitnikiem docenia również dermatologia, np. w leczeniu blizn, egzemy, trądziku oraz odleżyn.

rokitniksok z rokitnika