Miód

miódZnany jest ludziom od zarania cywilizacji. Pierwsze zapiski na jego temat pojawiają się w czasach starożytnych. W Grecji był uważany za pokarm bogów, a w Egipcie miał znaczenie obrzędowe. Już wtedy doceniano jego właściwości lecznicze. Miód, bo o nim mowa, jedno z najstarszych lekarstw jest z powodzeniem wykorzystywany we współczesnej medycynie. Posiada właściwości, które działają odtruwająco w przypadku nadużywania kawy, alkoholu czy papierosów.
Wiele słoików zawiera miody sztuczne, wytworzone przez człowieka, które jedynie „udają” naturalne, choć tak naprawdę łączą je z nimi jedynie zbliżony smak i kolor. Nic poza tym.
miód
Zapraszamy do naszego sklepu Zielarsko-Medycznego, gdzie poza pysznym polskim miodem z zaprzyjaźnionej pasieki, po który sam jeżdżę, dostaniesz wiele innych naturalnych produktów: zioła, herbatki, naturalne kosmetyki, produkty o. Klimuszko, żywność bezglutenowa, 100% soki, ciśnieniomierze, medyczne wkładki do butów i skarpetki zdrowotne oraz wiele innych naturalnych produktów.

Masz ochotę na pyszny, zdrowy miód z polskiej pasieki? Marzysz o posmarowanej nim kromce chleba lub chcesz rozpuścić w kubku gorącego mleka? Uważaj! Jak wynika z raportu Inspekcji Handlowej, sklepowe półki aż uginają się od produktów, które z prawdziwym miodem nie mają nic wspólnego. To przerażające, ale sprzedawcy wciskają nam rozwodnione chińskie miody, do których wlewają roztopiony cukier! Posiadamy w sprzedaży miód w słoikach 0,4 kg w cenie od 15zł -wielokwiatowy, akacjowy, lipowy, majowy, lipcowy, rzepakowy, z nawłocią, z facelią, ciut droższe gryczany, leśny, spadziowy i wrzosowy oraz miody 0,9 kg w cenie od 33 zł
Pamiętajmy, że miód jest bardzo wartościowym produktem, inaczej mówiąc po prostu jest zdrowy. Warto go podawać. Ale, na Boga, ze sprawdzonego źródła.

Zapraszamy do sklepu:
Warszawa, al. Solidarności 60
(ok. 250 m od pl. Bankowego/Metro Ratusz w stronę Starego Miasta)
tel 22 291 41 01
plaster miodu
Miód jest pokarmem łatwo przyswajalnym, regeneruje siły umysłowe i fizyczne, a przede wszystkim wzmacnia odporność na choroby. Miód kwalifikuje się także jako lek w przypadku chorób żołądka, serca, oczu, dwunastnicy, czy wątroby.
Okazuje się, że w sklepie, który chwali się olbrzymią możliwością wyboru towaru, nie można kupić polskiego miodu. Każdy oferowany w nim miód to mieszanka miodu różnego, w tym takie spoza Unii Europejskiej. A co to oznacza?
Najprawdopodobniej jest to zlewka najgorszych, najtańszych miodów, przede wszystkim z Chin. Czym to pachnie? Lepiej nie mówić. Zawierać może wszystko, jakieś domieszki, pewnie duuużo cukru, a najmniej zdrowego miodu.
Miód bez wątpienia jest czymś dobrym. Stanowi świetny zamiennik dla cukru, posiada enzymy pszczele, wspomagające nasz system immunologiczny. Esencja zdrowia. Tylko nie zawsze... Nie pozwól na to, abyś kupił mieszankę cukrów w kolorze karmelu, wzbogaconą zestawem pestycydów i antybiotyków.
W zależności od tego, z jakiego nektaru kwiatowego miód powstaje, działa na różne dolegliwości.
Miód akacjowy – o kolorze białym lub kremowym. Uważany jest za najjaśniejszy z miodów. W smaku jest słodki, ale nieco mdły. Znajduje zastosowanie przy zaburzeniach ze strony układu pokarmowego.
Miód rzepakowy – odznacza się jasnym kolorem, od białego do jasnożółtego. W smaku jest słodki, czuć zapach kwiatów rzepaku. Jest łatwo przyswajalny przez wątrobę. Może być stosowany przy chorobach serca i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych.
Miód lipowy – w stanie płynnym ma barwę herbacianą. Jego smak jest ostry i gorzkawy. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną. Ma właściwości przeciwgorączkowe, napotne, wykrztuśne i uspokajające.
Miód koniczynowy – otrzymywany z koniczyny białej ma kolor słomkowy i jest słodki. Natomiast miód otrzymany z koniczyny czerwonej odznacza się ciemniejszym kolorem i jest lekko kwaśny. Działa on uspokajająco, używany przy leczeniu anemii.
Miód malinowy – o charakterystycznym zapachu malin i kwaśnym smaku. Zawiera dużo kwasów organicznych i pektyn. Stosowany jest przy leczeniu niedokrwistości i miażdżycy, może działać napotnie, przeciwgorączkowo i antyseptycznie.
Miód gryczany – jest to typowy ciemny miód. Przy dostępie światła może stać się prawie czarny. Ma charakterystyczny ostry, słodki smak oraz intensywny zapach kwiatów gryki. Stosowany jest przy leczeniu schorzeń układu krążenia, miażdżycy, osłabieniu pamięci oraz przy zaburzeniach na tle nerwowym.
Miód wrzosowy – ma kolor bursztynowy. Odznacza się intensywnym zapachem wrzosu i aromatem. Zawiera dużo witamin z grupy B. Posiada właściwości lecznicze przy zapaleniu dróg moczowych, kamicy nerkowej oraz zapaleniu jelit.
Miód wielokwiatowy – jest zbierany z różnych roślin. Jego zapach i barwa zależą od zebranego nektaru. Stosowany jest przy anemii, a także przy walce z alergią.
Oprócz miodów kwiatowych, drugą grupę stanowią miody spadziowe. W Polsce są to zazwyczaj miody otrzymywane z jodły i świerku. Substancje w nich zawarte są stosowane przy leczeniu schorzeń dróg oddechowych. Są zdrowsze, dlatego polecane są dla dzieci. Miody otrzymane ze spadzi drzew liściastych mają właściwości moczopędne, żółciopędne oraz przeciw zapalne i dezynfekujące. Możemy także się spotkać z miodami mieszanymi. Mają one dużą aktywność antybiotyczną.